Curs Aritmetică mentală pentru copii
In cadrul parteneriatului cu SmartyKids, FreeSchool aduce copiilor in centrele sale din Bucuresti cursul de Aritmetica Mentala. Centrele FreeSchool din Bucuresti si Ilfov sunt: SmartyKids Militari, SmartyKids Gorjului, SmartyKids 1 Mai, SmartyKids Chiajna (Militari Residence)
Cine este SmartyKids?

1. Ce este aritmetica mentală?
În linii mari, definim aritmetica mentala ca fiind o metodă de dezvoltare complexă ce are la bază calculul cu Abacul iar în urma utilizării lui pentru a face calcule, copiii ajung să vizualizeze biluțele astfel încât vor putea sa facă calcule mintale rapid. Cititi si aici despre Aritmetica Metala
Abacul este dispozitivul folosit în cadrul cursurilor de aritmetica mentala și este practic o numărătoare.
Denumirea dispozitivului vine din grecescul abakus și este un instrument vechi de calcul ce a apărut cu mii de ani în urma, utilizat la începuturile civilizației din nevoia impusă de viața cotidiana de a ține socoteala lucrurilor, mărfurilor, recoltelor, atunci când era vorba de cantități mari, neavând foarte multe unelte la îndemână pentru a ține o evidenta a lor, oamenii au luat o piatra pe care au acoperit-o cu un nisip fin, iar pe acea piatra ei desenau numere și așa au apărut primele calcule. Mai târziu, oamenii au trecut la o piatra asemănătoare unei table de șah pe care au pus niște biluțe. Ei mutau biluțele, astfel încât fiecare mutare a lor semnifica un număr.
În timp, poporul chinez, vestit pentru abilitaților lor de meșteșugari, au creat un altfel de Abac și l-au denumit Suan-Pan, era format dintr-un cadru cu cinci biluțe în partea de jos și doua în partea de sus.
În zilele noastre, Abacul cum este el denumit internațional, este format dintr-un cadru dreptunghiular, cu spițe verticale pe care stau biluțe. Sunt patru biluțe în partea de jos și una în partea de sus, despărțite de o bara ce poarta denumirea de Separator (Egal-ul din matematica). Atunci când aducem din bile la bara separatoare practic formăm un număr. Aducem o bila la separator, formam cifra 1, aducem 2, formam cifra 2 și tot așa.
Mai multe detalii despre beneficiile cursului de Aritmetica Mentala gasiti aici.

În funcție de regiune are diferite denumiri: ♥ în Japonia se numește Soroban ♥ Suan-Pan se numește în China ♥ Numărătoare/socotitoare în Rusia, Romania.
Într-o lume a calculatoarelor, când totul se află la un click distanță, un abac poate părea învechit, însă beneficiile pe care această metodă le are în dezvoltarea copiilor sunt uimitoare. Tocmai de aceea, aritmetica mentală face parte din programa școlară în țări din Asia. Doar în Beijing există peste 1.800 de școli de aritmetică mintală! Aceasta metodă se adresează cu precădere copiilor cu vârste cuprinse intre 4 și 12 ani, motivul pentru care există aceasta recomandare este acela că până la vârsta de 12 ani se menține o plasticitate mare a creierului, se observă o creștere intensă a creierului central și a celulelor nervoase și se stabilesc conexiuni neuronale între emisfera stângă și cea dreaptă.
După cum știm, emisfera stângă este responsabilă cu partea logică, de limbaj, rațiune, știință și matematică, gândire analitică, scris, aptitudini numerice și ea deține controlul mâinii drepte.
Emisfera dreaptă este responsabilă cu creativitatea, imaginația, intuiția, perspicacitatea, aptitudinile muzicale, capacitatea de a vizualiza forme 3D și ea deține controlul mâinii stângi.
Liantul între cele doua emisfere se face prin corpul Calos.
Prin lucrul pe Abac, copiii folosesc ambele mâini ca să mute biluțele, practic recalibrând creierul astfel încât să se facă tranziția de la emisfera stânga la dreapta și invers. Iar prin proiectarea abacului în minte, se lucrează emisfera dreapta - imaginația și creativitatea. Acesta este unul dintre obiectivele noastre, de a ajunge să echilibrăm cele doua emisfere, astfel încât vom ajunge la un potențial maxim pentru creier. În plus, prin atingerea cu buricele degetelor biluțele (forma elipsoidă), activăm terminații nervoase care accesează aria BROCA din creier, fiind responsabilă atât de limbaj cât și de funcțiile cognitive.
2. Cum funcționează aritmetica mentală?
Activitatea principală și inteligibilă pentru copii este cea legată de lucrul cu obiecte. Tocmai o astfel de activitate este învăţarea calculului cu abacul. Cu ajutorul unui obiect, calculul este mai ușor de învățat (de aceea se folosește abacul), decât dacă am începe direct să socotim în minte.
Cu ajutorul Abacului, copiii fac calcule mutand bilutele astfel incat ei ajung sa faca adunari, scaderi, inmultiri si impartiri.
Scopul este ca dupa o perioada in care ai folosit Abacul pentru aceste calcule, sa reusesti sa proiectezi in minte bilutele astfel incat, imaginandu-ti Abacul, sa poti face aceste calcule mintal, fara a te mai folosi de Abac.
În primă fază copiii învață să manevreze foarte rapid Abacul și abia apoi trec la partea în care își proiectează imaginea lui și ajung să efectueze calcule mintal.
Aceasta capacitatea de a reproduce și de a păstra imaginea mintală a abacului, le oferă copiilor posibilitatea de a învăța să se concentreze și să socotească rapid în minte, dezvoltând astfel gândirea reproductiva, iar in timp, acest proces tinde sa mearga catre o automatizare.
Spre exemplu, noi adultii, odata ce am invatat un lucru, sa zicem: mersul pe bicicleta sau condusul unei masini, tot procesul prin care reusim sa facem aceasta activitate, odata invatata, ea este preluata din subconstient, nu mai gandim ca acum ne vom urca pe bicicleta si urmeaza sa pedalam cu piciorul drept, apoi cu stangul si asa mai departe, sau in cazul condusului, nu gandim fiecare miscare ci pur si simplu actionam miscarile deja invatate pe pilot automat. Asa se intampla si in cazul lucrului pe Abac, odata ce copiii invata metoda si mecanismul din spate, ulterior le este foarte usor sa faca orice calcul propus.
Treptat, exemplele devin mai dificile, iar prin complicarea sarcinilor, se folosesc mai multe componente de calcul, copiii dezvoltand capacitatea de a-şi distribui atenția si memoria de scurta durata pe de-o parte, cat si pe cea de lunga durata in cazul memorarii unor formule de calcul.
Fiecare copil își activează de asemenea memoria fotografică, iar aceasta se perfecţionează prin exersarea cu cartonașele flash. Cartonasele flash sunt fie in format fizic, pe o parte este numarul reprezentat pe abac iar pe partea cealalta este trecut numarul astfel incat sa verifici daca ai raspuns corect, fie direct in platforma SmartyKids.
3. Beneficiile aritmeticii mentale
În primul rând, punctăm faptul că Aritmetica Mentală NU este doar Matematică! Mai multe despre beneficii aici.
Copiii nu învață doar să socotească, ci au parte de o dezvoltare mai complexă.
Succesul copilului nu constă doar în faptul că va învăța să socotească rapid numere mari, ci mai ales care sunt beneficiile pe termen lung asupra funcțiilor cognitive ale copilului. Consideram că la baza învățării stă dorința de cunoaștere dar și încrederea în sine, foarte importantă în acest proces.
Copiii care vin la cursurile de aritmetică mentală ajung într-un timp foarte scurt să intre în contact cu cifre și să rezolve calcule mai rapide decât adulții (unii dintre ei la vârste mici), iar acest lucru le oferă o încredere în faptul că „eu pot/eu știu”, ceea ce rezultă mai departe în activitățile școlare și nu numai. În cadrul cursurilor de aritmetică mentală în urma folosirii abacului, copiii dezvoltă pe de-o parte capacitatea de a-și concentra atenția, gândirea, logica, memoria de scurtă și lungă durată, auditivă, vizuală, fotografică, viteza de gândire, dar imaginația și creativitatea.
Interiorizarea proceselor este foarte importantă, un copil care trece de prima etapă a cursurilor de Aritmetică Mentală, este un copil care a simțit prin propria experiență reușita lucrului bine făcut, putând să își integreze abilitați precum cele descrise mai sus: atenția, memoria, concentrarea, viteza de gândire, creativitatea și imaginația.

Cum arată o ora de aritmetică mentală în cadrul centrelor SmartyKids Militari, SmartyKids 1 Mai, SmartyKids Gorului si SmartyKids Chiajna (Militari Residence)?
Întregul curs de aritmetică mentală se întinde pe o perioada de până la 2 - 3 ani iar cursurile sunt modulare. Fiecare modul are 3 și 6 luni. Lecțiile au loc de două ori pe săptămână, a câte 1 oră. Toate cursurile se predau sub forma unui joc captivant și fac parte dintr-un scenariu unificat.
Noi, la cursul de Aritmetică Mentală în cadrul centrelor SmartyKids Militari, SmartyKids 1 Mai și SmartyKids Chiajna (Militari Residence), începem fiecare oră printr-o serie de joculețe menite să ne energizeze și să ne pună în mișcare degețelele. Acest tip de exerciții sunt benefice pentru îmbunătățirea motricității, a coordonării mână-ochi, dexteritate manuală, cât și pentru pregătirea de scris.
În cadrul cursurilor noastre, pe lângă predarea efectivă a Aritmeticii Mentale, îmbinăm învățarea cu o serie de jocuri, teste, povești, toate menite să dezvolte ariile cognitive descrise până acum. Avem o serie de jocuri pentru dezvoltarea creativității, a imaginației dar și a memoriei, a atenției sau a gândirii.
♥ Tangram – forme geometrice ce ajută la imaginație și creativitate
♥ Dacă ai fi...(un animal, sentiment, floare) – exercițiu de autocunoaștere
♥ Finger fitness, Brain Fitness – dezvoltarea emisferelor cerebrale
♥ Testul lui Schulte, Test Gorbova-Schulte - Este un super exercițiu care ajută la antrenarea memoriei, dezvoltarea funcțiilor cognitive, a vitezei de procesare a informației, atenția distributivă și vederea periferică. Este o grilă cu numere distribuite aleatoriu, iar copiii trebuie să găsească ordinea cât mai rapid. Pentru a practica acest exercițiu îi ghidăm pe copii să focuseze în centrul tabelului un punct negru și să lucreze vederea periferică.
♥ Test Raven
♥ Jocul cu bătăi din palme
♥ Jocul cu calculele pe unități cu capul sau cu nasul
♥ Mâna dreaptă adună, stânga scade și la fiecare adunare/scădere doar bătăi din palme
♥ Gama Montessori – carduri de memorie
♥ Test Bernstein
♥ Povești motivaționale, liniile împletite, labirint, găsește diferența, Ce nu este în regulă ?
♥ Teste de memorie
♥ Găsește diferența
♥ Testul Stroop, Testul Burdon
♥ Mâna dominantă - colorat cu ambele mâini, scris cu ambele mâini etc.



O parte din avantajele noastre presupune și partea de Gameificare, ceea ce înseamnă ca fiecare ora de curs are un scenariu propriu și o poveste, menite să îi țină activi pe copii.
În cadrul cursurilor de aritmetică mentală la SmartyKids Militari și SmartyKids 1 Mai, copiii îl ajută pe Smarty care este eroul principal al povestii, în aventura sa intergalactică, astfel că Smarty împreună cu copiii reușesc să călătorească printre planete cu ajutorul calculelor pe abac.
Copiii participă la cursurile noastre cu mare plăcere, deoarece alternăm învățarea aritmeticii mentale cu jocuri intelectuale, exerciții de grup și individuale care de asemenea dezvoltă atenția și abilitățile creative.
Ca sa fie învățarea mai ușoară, folosim la orele de aritmetică mentală un kit de materiale ce include, pe lângă Abac, (pe care îl folosim pentru a calcula corect și rapid), punem la dispoziția cursanților acces nelimitat la Platforma SmartyKids, unde copiii își perfecționează metoda învățată. Aici copiii pot exersa metoda în ritmul lor, fiecare cursant având un cont propriu în cadrul platformei.
Totodată exista un caietul de lucru unde copiii rezolva calcule, o broșură a Cosmosului pentru a știi la fiecare curs traseul copiilor alături de Smarty, cât și un manual cu realitate augmentată. Pentru a accesa realitatea augmentata vom avea nevoie de o aplicație pe telefon iar cu ajutorul acesteia vom putea observa cum unele imagini din manual vor prinde viață. Mai mult, dacă alegem să le colorăm, acestea vor putea fi observate în culorile alese de noi. Copiii răspund foarte bine la lucrul cu manualele cu realitatea augmentată și sunt încântați de drumul spre destinație din Broșura Cosmosului, procesul de învățare a aritmeticii mentale fiind unul plăcut și îndrăgit de ei.
Aritmetica Mentală este o disciplină care presupune lucrul zilnic cu Abacul circa 10 - 15 min, iar Platforma Online permite acest lucru. În aceasta, copiii au acces nelimitat, își pot face temele date de către profesor, iar rezultatele copiilor vor putea fi urmărite la rândul său de către profesor. Cu o tabletă sau un smartphone, copiii pot exersa tehnica, acasă, în mașină, în concediu sau chiar și la bunici.
Pentru noi, învățarea aritmeticii mentale este un proiect de echipă, din care fac parte: copii, profesorii, dar și părinții. Evident, rezultatele cele mai spectaculoase vor ieși din aceasta colaborare strânsă. Menținem comunicarea cu părinții pe tot parcursul cursului și informăm periodic evoluția copilului.




Avantajele noastre
Manuale originale proprii și caiete cu realitate augmentată

Platforma online
Exersarea zilnică timp de 15 minute ajută copiii să-și consolideze abilitățile de învățare și să obțină rezultate mai bune. Pentru comoditate în verificarea temelor, am creat conturi online pentru elevi și pentru profesori. Utilizarea platformei online crește viteza și eficiența învățării cu 40%.

Profesori competenți și cu experiență
Toți profesorii din centrele educaționale SmartyKids trec prin cursuri de instruire și certificare. Ei știu să atragă fiecare copil și să găsească un limbaj comun cu acesta. Puteți acorda încredere deplină specialiștilor noștri!

Gamificare și animație
